Cégmódosítás – Az elévülés 3.

Ahogyan azt már az előző cégmódosítás bejegyzésében is leírtam, az elévülést kell először megnéznünk akkor, hogy ha évekre visszamenőleg kapunk adó befizetésére felszólítást a hatóságtól.

Előfordulhat az, hogy az adóhatóság nem veszi észre a hiányosságot, csak több hónap eltelte után.

Mindenképpen konzultáljunk ilyen estben egy hozzáértővel, mivel nincsen kettő egyforma eset.

Mit kell nézni ahhoz, hogy tudjuk, hogy a bevallás és befizetési kötelezettségünk elévült –e vagy sem.

Vizsgáljuk meg aa dokumentumokat és nézzük meg, hogy mikorra volt esedékes a bevallás, a bejelentés, illetve a befizetés.

Ha nem tudjuk megállapítani a bevallás vagy a bejelentés időpontját, akkor a befizetés esedékességének időpontját érdemes megnézni, mert az lesz az elévülés során a támaszpontunk.

Nézzük meg a fent említett időpontok évszámát, és a naptári év, utolsó napjának a naptári napjától kell számolnunk az elévülést.

Az elévülésre mindenképpen hivatkozni kell, mert akkor, hogy ha arra hivatkozva fizetjük be, akkor bizony a törvény erejének értelmében nem követelhetik a terhek megtérítését.

Még mielőtt bármilyen lépést megtennének, azt ajánlom, hogy keressenek fel egy szakértőt, és kérjenek tanácsot, mert több minden befolyásolhatja azt, hogy mennyire halad zökkenőmentesen az idő.

A cégmódosítás blogon, az elévülés témáról ennyit kell tudni ahhoz, hogy ne ijedjenek meg, hogy ha kapnak az állami adóhatóságtól befizetésre felszólító levelet.

a
A bejegyzés kategóriája: CégmódosÍtás, Cégmódosítás 2015, Cégmódosítás Budapest
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.