Cégmódosítás – 2015 –től az áfa bevallás 2.

A mai legújabb cégmódosítás cikk során folytatjuk azt a témát, amelyet az előzőben elkezdtünk.

Ez a téma nem más, mint az áfa bevallás változása az elmúlt időszakban.

Egy kis emlékeztetőképpen elevenítsük fel, hogy miről is volt szó az előző bejegyzésben. Sikeresen megtárgyaltuk, hogy a régebben létrejött cégek választhattak a kettő féle adózási gyakoriság közül, vagyis, hogy minden hónapban vagy csak három havonta szeretnék bevallani a gazdasági társaságuk áfáját.

A gazdasági társaságok ezt a döntést nyilván könyvelőikkel egyeztetve hozták meg, mert másképp nem érdemes, és nem is ajánlatos.

Ami a 2015 –ös évtől változik, hogy ez a választási lehetőség többé már nem lesz meg.

Mit jelent ez pontosan a jelenleg működő és az új társaságokra nézve?

Nem jelent mást, mint, hogy azok a társaságok, amelyek 2015. január 1 –e előtt jöttek létre, azok még választhattak szemben azokkal, akik január 1 –el vagy azután jöttek létre.

Nincs visszamenőleg semmilyen hatása annak, hogy ezt a változást behozták, mert ez csak, és kizárólag az új gazdasági társaságokra vonatkozik.

Innentől fogva csak havonta, ráadásul minden hónap 20. napjáig kell bevallania, és ezzel együtt természetesen befizetni is az adót. Ez a havi rendszer nm mindenki számára lehet előnyös.

Miért?

Pontosan azért, amit már az előző cikkben is említettem, hogy lehet, hogy egy egy cég számára egyszerűbb volt kitermelni háromhavonta az áfa összeget, mint minden egyes hónapban újra és újra.

Ezen felül szorosabb kapcsolatot is kell ápolni a könyvelővel.

Ezzel a cégmódosítás, áfa bevallás témát le is zártuk. Remélem, hogy hasznos információkat tudtak meg.

a
A bejegyzés kategóriája: CégmódosÍtás, Cégmódosítás 2015, Cégmódosítás Budapest
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.